Cum sa Criptam un Stick USB

Ne blocam telefoanele si calculatoarele dar hai sa vedem cum blocam si un stick USB. Blocarea sau criptarea unui stick USB este o modalitate simpla de a te asigura ca datele tale personale sunt protejate.

Criptarea este o metoda de restrictionare a accesului la memoria flash. Restrictionarea se poate realiza fie printr-un software fie printr-un dispozitiv hardware cu o cheie pentru deblocare.

Memory stick-urile sunt atractive pentru ca poti sa ai acces la datele tale, fara sa ai nevoie de o conexiune la Internet. Partea proasta este ca aceste stick-uri USB se pot pierde. In cazul unor date private, conventionale este importanta protejarea datelor.

Stick-urile USB cu dispozitive hardware de criptare sunt mai scumpe decat memory stick-uri normale. Se utilizeaza un cip care ofera o criptare automata. Se pot folosi dispozitive de criptare cu un cod pin pentru erori de acces. Ne face placere sa va informam ca in oferta PromotionalUSB avem un model de stick USB personalizat cu criptare la un pret atractiv.

Software de Criptare pentru Stick USB

Varianta software pentru criptare stick USB este mai ieftina decat unitatile hardware de criptare. Functioneaza la fel de bine ca si varianta hardware de criptare, cu conditia sa existe compatibilitate cu calculatorul folosit.

Criptarea hardware este mai fiabila decat criptarea software. Aceasta din urma, are avantajul ca este mai ieftina desi este predispusa la mai multe erori.

Criptare Stick USB

Exista mai multe moduri de a cripta o unitate de memory stick, dar toate se reduc la aceiasi pasi: instalarea software, activarea si blocarea acestuia cu un cod de decriptare.

In cazul sistemului de operare Windows, se poate utiliza software-ul inclus BitLocker ( pentru Windows 7,8,10 ) .

Primul pas, in cazul BitLocker, este conectarea unei memorii USB goale, fara date. Cu File Explorer, ne pozitionam pe unitatra USB. Cu un click dreapta pe unitatea USB, alegem ”Turm on BitLocker”. Se lanseaza BitLocker care ne permite sa alegem unitatea USB si o parola. Inainte de a incepe procesul de criptare, se alege modalitatea de recuperare a datelor.

Important este ca nu vom putea utiliza memory stick-ul decat pe un calculator care are instalat BitLocker.

Cum Dezactivam Write Protection la un USB Flash Drive ?

Majoritatea dintre noi, ne-am confruntat cu un USB flash drive cu write protection. Este neplacut sa doresti copierea unor fisiere importante, exact cand te grabesti mai tare si sa citesti ca discul este write protection.

De fapt, ce este write protection ? Write protection sau protectia la scriere este un mecanism care impiedica stergerea sau modificarea datelor de pe un anumit dispozitiv. Protectia la scriere este ideala pentru companii. Acestea pot sa transmita date importante pe memorii USB fara ca acestea sa fie sterse sau modificate.

Mecanismul de protectie la scriere poate sa fie un software sau o componenta fizica, un mic comutator. E bine sa verificati pozitia comutatorului daca apare un mesaj de eroare. E posibil ca acesta sa fie activat accidental si sa apara eroare la scriere.

Write Protection USB Flash Drive
Write Protection USB Flash Drive

Dezactivare write protection USB Flash Drive

 • In primul rand, se verifica daca exista un comutator care dezactiveaza protectia de scriere;
 • Verificam apoi daca nu este infestata memoria USB cu virusi;
 • Verificam daca nu este doar un fisier cu protectie la scriere;
 • Verificam daca nu este un fisier cu numar excesiv de caractere.

Dar cum putem sterge un fisier cu un numar foarte mare de caractere ?

 • Deschidem directorul in care este localizat fisierul. Apasam Shift si Click dreapta si apoi selectam „Open command Windows here”;
 • Introducem comanda Dos dir / ;
 • Cautam fisierul si prin comanda del (nume fisiere) stergem fisierul .

Sigur ca exista posibilitatea de reformatare. Dar aceasta solutie implica pierderea datelor de pe stick-ul USB.

Mai exista o varianta usoara pentru eliminarea protectiei la scriere. Aceasta metoda este posibila pe orice versiune de Windows.

 • Deschidem command prompt cu drepturi” run as administrator”;
 • Tastam comanda „diskpart” apoi folosim comanda enter;
 • Tastam comanda „list diskpart” si folosin comanda enter;
 • Selectam discul dorit pe care apoi il stergem cu comanda clean;
 • Tastam „create partition primary” si folosim comanda enter;
 • Tastam „format fs=fat32” ( sau ntfs ).

Cum Recuperam Datele de pe un Memory Stick USB

Daca, din pacate, un memory stick USB nu mai functioneaza, nu este totul pierdut. Sunt sanse sa mai recuperam datele de pe stick-ul USB deteriorat. Cauza deteriorarii poate sa fie o problema software sau una hardware.

Problema hardware a stick-ului USB poate sa fie legata de conector, de partea de conectare a memoriei USB. Daca conectorul este rupt si nu realizeaza un contact, este dificil de reparat. Cu foarte mare grija, puteti incerca cu un mic cleste sa restabiliti contactul conectorului.

Daca o alta componeta a memory stick-ului este deteriorata, sansele de a recupera datele scad. Totul depinde de locatia avariei. Cel mai important aspect legat de sansele de recuperare date, este aspectul legat de cipului de memorie NAND. Daca cipul NAND, o mica placa neagra de siliciu, este intact, sunt sanse mari sa se recupereze datele.

Daca un memory stick USB nu se conecteaza dar nici nu pare sa aiba o deterioare fizica, este posibil sa existe obiecte straine in conector. Incearca sa cureti usor cu o scobitoare, conectorul.

Deterioarea unui memory stick USB poate sa fie extrem de neplacuta. De multe ori nu putem determina cauza defectiuni. Defectiunile pot aparea si din cauza unor probleme software. In acest caz, nu se pot deschide fisierele sau apar caractere ciudate in acestea.

Memory Stick USB Defect
Memory Stick USB Defect

Recomandari pentru utilizarea unui Memory stick USB

Pentru a evita probleme de citire a stick-urilor USB, este bine sa evitati contactul acestora cu lichidele. In cazul in care un lichid intra in interiorul memoriei USB, deconectati imediat stick-ul de la calculator. Nu conectati sau deconectati memory stick-ul cand aveti mainile ude. Nu apropiati stick-ul USB de surse de caldura sau echipamente care genereaza campuri electromagnetice puternice.

O solutie pentru preluarea datelor dintr-un memory stick care numai functioneaza dar care nu a fost avariat, este inversarea controlerului memorie USB. Apoi conectarea cu un cablu USB, dupa indepartarea condesatorilor, poate rezolva citirea fisierelor.

Exista si metode de recuperare care nu necesita un software special. Trebuie doar sa verificam daca stick-ul USB nu are probleme software. Putem realiza o scanare cu ajutorului sistemului de operare Windows – Click „Tools” din Properties. Sigur putem folosi si programe de recuperare date ca de exemplu Recuva, sau sa apelam la firme specializate pe recuperarea datelor.